Kategoriler

Erdoğan BM'de Konuştu:

YAVUZ ATALAY - NEW YORK

BM Genel Kurulu’na hitap eden Başkan Erdoğan, ABD’nin terör örgütü PYD’ye desteğine sert çıktı: Teröristleri silahla donatanlar bunun acısını çekecekler...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu’nda 194 ülkenin temsilcisine hitap etti. Suriye konusuna değinen Erdoğan, Türkiye’nin Cerablus ve Rai bölgelerini DEAŞ’tan, Afrin bölgesini PKK-PYD-YPG terör örgütünden temizleyerek 4 bin kilometrekarelik bir alanı milyonlarca Suriyeli için güvenli ve huzurlu bir yer haline getirdiğini kaydetti. “Hedefimiz, Münbiç’ten başlayarak Irak sınırına kadar olan Suriye topraklarının tamamını teröristlerden temizlemektir” diyen Erdoğan, Soçi mutabakatıyla rejimin 3,5 milyon sivilin yaşadığı İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’ne yönelik kanlı saldırılarının önüne geçtiklerini söyledi. Erdoğan, “Taktik çıkarları uğruna teröristleri on binlerce TIR, binlerce kargo uçağı silahla donatanlar gelecekte bunun acısını mutlaka çekeceklerdir” dedi.

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR

BM’nin yapısı konusunda reform çağrısını yineleyen Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi, veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarlarına hizmet eden, yaşanan zulümlere seyirci kalan bir yapıya bürünmüştür. Dünya 5’ten büyüktür derken insanlığın ortak vicdanının sesi olduğumuza inanıyoruz” diye konuştu.

62 kişi 3.6 milyara denk

Gelir dağılımını eleştiren Başkan Erdoğan, şöyle dedi: “Bugün dünyanın en zengin 62 kişisinin mal varlığı, nüfusun yaklaşık yarısına yani 3.6 milyar insana denkse burada bir sorun var demektir.” 

Kudüs’ün arkasındayız 

BM üyesi her ülkenin ‘daimi üye’ statüsü alması gerektiğini kaydeden Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: “Filistinlilere yardımları kısma konusundaki gayretler sadece zalimlerin cesaretini artırmaktadır. Biz, mazlum Filistinlilerin yanında yer almaya, ilk kıblemiz Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

Ticarette keyfilik olmaz

Dünya ticaret düzeninin tek taraflı kararlarla bozulmasına engel olmak için hep birlikte çalışma çağrısında bulunan Erdoğan, “Ticari anlaşmaların keyfi bir şekilde iptal edilmesi, ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılması karşısında hiçbirimiz sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

Mülteciler için destek verin

Başkan Erdoğan, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 32 milyar dolar harcadığını belirterek, “Buna karşılık dışarıdan aldığımız destek, uluslararası kuruluşlardan 600 milyon dolar, AB’den de şu ana kadar fiilen verilen tutar 1,7 milyar avro düzeyindedir” dedi. “Gelin bu dünyada her şeyin yerli yerine konulmasını sağlamak için BM’yi insanlığın adalet beklentisinin sözcüsü ve uygulayıcısı haline getirelim” diyen Erdoğan, Avrupa başta olmak üzere dünyanın büyük bir mülteci akınına uğramasının önüne geçen Türkiye’ye daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

Pensilvanya’dan terör ihracı

FETÖ’nün ABD’nin desteğiyle 27 eyalette yapılandığını ifade eden Erdoğan, “Pensilvanya’dan 160 ülkeye terör ihraç ediyorlar” dedi.

 

Tüm dünya ülkelerini, FETÖ terör örgütüne karşı dikkatli olmaya ve harekete geçmeye davet eden Erdoğan, “FETÖ’nün, Amerika’nın 27 eyaletinde, sadece charter okullar aracılığıyla devlet bütçesinden yılda aldığı para 763 milyon dolardır. Bunun başı şu anda ABD’de, Pensilvanya’dadır. 400 dönümlük arazide yaşamakta, buradan dünyanın 160 ülkesine terör ihraç etmektedir” diye konuştu.

FETÖ’YÜ TASFİYE ETTİK

Erdoğan, şöyle devam etti: “Milletimizin desteğiyle son 5 yılda yürüttüğümüz kararlı mücadele sayesinde, FETÖ’yü ülkemizde büyük ölçüde tasfiye ettik. Türkiye’nin ikazlarına kulak veren, tecrübelerinden ders alan ülkeler, birer birer bu örgütü deşifre ediyor ve topraklarından kovuyor.”

Trump kendine güldürdü

BM Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Trump, “Benim yönetimim ABD tarihindeki yönetimlerin önüne geçti” dedi, bütün salonu güldürdü.

ABD Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. Trump’ın “Benim yönetimim bizim tarihimizdeki çoğu yönetimin çok daha ötesine gitti” şeklindeki sözleri Genel Kurul’da gülüşmelere neden oldu. Trump bunun üzerine “Gülmenizi beklemiyordum ama teşekkürler yine de” dedi. 

İran ve Venezuela’yı hedef yaptı

Trump, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesine sahip olduğunu öne sürerek, dünyayı ambargoya katılmaya çağırdı. Venezüela’ya yaptırım uygulanacağını belirten Trump, Esad’a kimyasal silah uyarısı yaptı. 

BM’de reform olmalı

BM Genel Sekreteri Guterres, dünya liderlerlerine uluslararası işbirliği ve BM’de reform çağrısı yaptı. BM 73. Genel Kurulu’na hitap eden Guterres, stratejik işbirliğine dayalı liderlikle savaşların önlenebileceği ve dünyanın daha güvenli bir yola yönlendirilebileceği mesajı verdi..  Guterres, “Dünya liderlerine, en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde uluslararası işbirliği ve BM’de reform çağrısı” yaptığını ifade etti. 

 

Erdoğan'ın temasları Ruhani ile bir araya geldi

Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle bir araya geldi. Erdoğan’a görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik etti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

 

ŞİNZO ABE’Yİ KABUL ETTİ

Başkan Erdoğan, Japonya Başbakanı Abe ile bir araya geldi. Erdoğan’a görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank eşlik etti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

 

Erdoğan, Malcolm X’in mirasını temsil ediyor 

ABD’nin efsanevi Müslüman lideri Malcolm X’in kızı İlyasa Şahbaz, “Babamın mirası her bireyin eşitliğini işaret ediyor. Erdoğan, babamın mirasını temsil ediyor” dedi.  

ABD’de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden olan ve 21 Şubat 1965’te suikasta kurban giden siyahi Müslüman lider Malcolm X’in kızı İlyasa Şahbaz, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın babasının mirasını temsil ettiğini söyledi. 

New York’ta AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şahbaz, Erdoğan’la yaptığı görüşmeden duyduğu memnuniyeti “Özellikle insan onuru, merhamet ve toplumsal adalet adına konuşan böyle bir liderle bir araya gelmek, benim için büyük onurdur” ifadeleriyle dile getirdi. 

TÜRKİYE İŞTE BUDUR! 

Türklerle bir araya gelmekten her zaman mutluluk duyduğunu belirten Şahbaz, “Türk halkı gerçekten kibardır, insanların renkleri, cinsiyetleri veya başka şeyleriyle ilgilenmezler” dedi. 

Türkiye’nin insani yardım çabalarına da değinen Şahbaz, “Bir ülkenin 3,5 milyon mülteciye kapısını açmış olması, başka söze yer bırakmıyor” dedi. 

HEPİMİZ KARDEŞİZ 

Şahbaz, “Babamın mirası, her bir bireyin insanlığına işaret ediyor. Allah nezdinde hepimiz kardeşiz. Dolayısıyla dinden, renkten, ırktan dem vurmuyor. Doğruyu yanlıştan ayırmaktan dem vuruyor. İşte bu yüzden özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, saygıdeğer eşi ve kızları Esra’nın burada iken yanlarındayım, çünkü onun temsil ettiği şey bu.” 

Ezilenlerin gür sesiydi 

ABD’li Müslüman ve siyah lider Malcolm X, 1925’te dünyaya geldi. Nation of Islam (İslam Milleti) lideri Elijah Muhammed’in görüşlerini benimseyen Malcolm, Afrikalı ataları için X soyadını kullanmaya başladı. Malcolm, karizmatik kişiliği, enerjisi, sözünü sakınmayan ve hararetli hitap tarzı sayesinde kısa sürede hareketin önde gelen yüzlerinden biri oldu.

Hayatının son döneminde Amerikan toplumunun ırk problemini çözmesi için İslam dinini anlaması gerektiğini ve tüm ırkların kardeşliğini esas alan insan hakları mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde el-Hac Malik eş-Şahbaz ismini kullanmaya başladı. Malcolm X tüm dünyada ezilenlerin hak arama mücadelesinin sembol ismi oldu. 

 

New York’ta ‘insani yardım’ çağrısı

Emine Erdoğan, New York’ta SETA’nın düzenlediği panelde, Türkiye’nin insani yardımdaki öncü rolünü anlattı.

Başkan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington DC Şubesi’nin düzenlediği “Günümüzdeki İnsani Sınamalara Karşı Türkiye’nin Rolü” başlıklı panelde konuştu. 

Bu çağda pek çok ülkede büyük acılar yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, “Yapabildiğimiz, konuşmaktan, sebepleri kritik etmekten çok daha öte şeyler olmalı. İnsani yardım, bu anlamda insanlık vicdanının en anlamlı fiilidir” ifadelerini kullandı. 

İnsani yardımın, uluslararası toplumun eklem yerlerini sağlamlaştıran, sorunlara karşı dayanıklılığı artıran bir eylem olduğuna da vurgu yapan Emine Erdoğan, şöyle devam etti: 

MEVLANA ÖRNEĞİ

“Bir başka millet için harekete geçtiğimizde, bizden farklı olanla üst bir kimlikte buluşuruz. Bu da empati yeteneğimizi geliştirir. Böylece, adil ve barışçıl bir dünyanın temellerini atmış oluruz. Mevlana’nın ifadesiyle, bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” 

 

Link: https://www.aksam.com.tr/siyaset/silah-gonderenler-acisini-cekecektir/haber-777151

Özet
:
BM Genel Kurulu’na hitap eden Başkan Erdoğan, ABD’nin terör örgütü PYD’ye desteğine sert çıktı: Teröristleri silahla...
Resim
www.yavuzatalay.com

www.yavuzatalay.net

Email

email@yavuzatalay.com

X