Kategoriler

Cumhurbaşkanı’ndan Trump’a dokuz mesaj

YAVUZ ATALAY - NEW YORK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta 50 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiği ABD Başkanı Trump’a Türkiye’nin bölgesel ve dış politikadaki hassasiyetlerine yönelik çok net mesajlar verdi.

BM  zirvesi için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi. 22.15’te başlayan görüşme öncesi iki lider kameralar karşısında kısa bir açıklama yaparken Erdoğan, “İnanıyorum ki gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız” diye konuştu.  
silahlar PKK’ya geçiyor
Lotte Palace Otel’de 50 dakika süren görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin hassasiyetleriyle ilgili şu

Konularda net mesajlar verdi:

- ABD’nin terör örgütü YPG’ye yaptığı yardımlar Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik ciddi tehdit oluşturuyor. 

- YPG de DEAŞ’ta terör örgütüdür. Terörle terör örgütüyle mücadele edilemez. 

- Kuzey Suriye’de oluşacak terör koridoru ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik saldırılar kabul edilemez. 

- Astana Zirvesi’nde anlaşmaya varılan İdlib’deki ‘çatışmasız bölge’ kararı desteklenmeli. 

- Irak’ın toprak bütünlüğü de önemli, IKBY referandum ısrarından vazgeçmeli. 

- FETÖ elebaşı Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini bekliyoruz. 

- Cumhurbaşkanlığı korumalarına yönelik ‘yakalama’ kararı hukuka aykırı. 

- Zafer Çağlayan davası adli değil siyasi bir adım. 

-S400 füzesi tercihi NATO ve ABD için sorun olmamalı. 

Erdoğan dostum oldu

Trump, görüşme öncesi Cumhurbaşkanı‘ndan övgüyle bahsederek, “ABD-Türkiye ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi seviyede”dedi. 

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Trump, Erdoğan’la bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Trump, “Erdoğan dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok çok güçlü bir şekilde ilgili ve açıkçası yüksek not alıyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Benim dostum haline geldi” diyen Trump, Türkiye ve ABD’nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın olduğunu belirtti. 

FETO’nün DEAŞ’tan ve PKK’dan hiçbir farkı yok 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerikalı dostlarımız hâlâ anlamadılar veya anlamak istemiyorlar. Ama çok uzak olmayan bir gelecekte FETÖ’yü gerçek yüzüyle göreceklerine inanıyorum. 

TÜRKEN Vakfı’nda katılımcılara ve öğrencilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ’nün DEAŞ’tan veya PKK’dan bir farkının olmadığını herkesin görmesi, anlaması gerekiyor. Sadece bunu Amerikalı dostlarımız hâlâ anlamadılar veya anlamak istemiyorlar. Bu okullarda yapılan hırsızlıkların da yavaş yavaş ifşa olmaya başladığını görüyoruz. Amerikalı dostlarımızın çok uzak olmayan bir gelecekte bu örgütü gerçek yüzüyle göreceklerine inanıyorum. Allah’ın yardımı, milletimizin desteği, sizlerin ve bizlerin ortak çabasıyla bu tehdidin de üstesinden hep birlikte inşallah geleceğiz” dedi. 

YERİ İHANET ÇUKURU 

FETÖ mensuplarının ruhunu 1 dolara satışa çıkardığını ifade eden Erdoğan, “Bu insan müsveddeleri 15 Temmuz gecesi bize tarihimizin en büyük ihanetini yaşatmıştır. Bu hainlerin elebaşılarına baktığınızda birçoğunun iyi eğitim aldığını, iyi okullarda okuduğunu, ülkemizin en kritik kurumlarında görev yaptıklarını görüyorsunuz. Eğitim belki cehaleti alıyor ama hainlik, karaktersizlik, soysuzluk baki kalıyor. Vatanına, milletine, kendi bağrından çıktığı topluma aidiyetini kaybedenin varacağı tek yer, unutmayın, ihanet çukurudur” şeklinde konuştu. 

Birçok ülke önlem almaya başladı  

Erdoğan, “Yıllarca dünyanın her köşesinde ‘hizmet, himmet, diyalog’ diyerek örgütlenen bu ihanet şebekesinin foyası ortaya çıkmıştır. Birçok ülke kimi açıktan ve doğrudan, kimi de örtülü olarak FETÖ konusunda tedbirleri almaktadır” dedi.

Emine Hanım Trump’ın davetlisiydi    

Cumhurbaşkanı ‘nın eşi Emine Erdoğan, Trump’ın eşi Melania Trump’ın verdiği öğle yemeği davetine katıldı. Yemekte Melania Trump ile yemek süresince aynı masada bulunan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın eşi Mihriban Aliyeva ile de bir süre samimi sohbet etti. 

15 Temmuz’daki suçun hesabını soracağız

“Hiçbir medeni devlet, darbe teşebbüsü gibi demokrasiye ve milli iradeye yapılan bir saldırıyı cezasız bırakmaz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz gecesi işlenen bu suçun hesabını da bizler hukuk içinde soruyoruz, soracağız. Bundan geri adım atmak yok. Birileri zaman zaman bize akıl vermeye çalışıyor, onlar bu akıllarını kendilerine saklasınlar” dedi.

Batı’nın ilmini alın kimliğini almayın  

 

Konuşmasında, ilim ve fen tahsili için Batı’ya gönderilenlerin çoğu zaman Batı’nın sadece kültürünü alarak, benliklerini de kaybederek ülkelerine döndüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendilerinden ülkeleri için kurtuluş reçetesi hazırlaması beklenenlerin Batı’nın gönüllü ajanları haline geldiklerini ifade etti. 

İçeride biz, dışarıda ruslar olacak

Reuters’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’e asker göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Reuters’a konuştu. Erdoğan, gerilimi azaltma konusunda varılan anlaşmayla Suriye’nin İdlib bölgesine asker konuşlandırılacağını ifade etti. Eroğan, İdlib’i içeride Türkiye dışarıdan da Rusya’nın denetleyeceğini vurguladı.Almanya’ya ilişkilere de değinen Erdoğan, ilişkilerin geliştirilmesini umduğunu dile getirdi. Rusya’yla varılan S-400 anlaşmasına rağmen NATO ile ilişkilerin de güçlü olduğunu belirtti. 

Tezkere çıkarsa, süreç farklı ilerleyecek

Erdoğan, IKBY’nin referandum ısrarına karşı atılacak adımların MGK ve Bakanlar Kurulu’nda belirleneceğini de söyledi. Erdoğan, “Yol haritasının gereği neyse adımlarımızı atacağız. Tezkere çıkarsa, süreç farklı şekilde ilerleyecek” dedi. 
FETÖ elebaşı Gülen’in iadesini beklediklerini de ifade eden Erdoğan bu süreçte ABD’ye 12 teröristin Türkiye tarafından iade edildiğini söyledi.

Dinimizi terörle yan yana getiremezsiniz 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Amerikan ve Amerikalı Müslüman Toplumuyla Buluşma” programında konuştu. Erdoğan “Bir milyona yakın Arakanlı adeta soykırım yoluyla Bangladeş’  e geçmenin gayreti içinde. Biz hiçbir zaman ‘Rohingyalı Müslümanları Budistler öldürdü’ diye bir ifade kullanmadık.Bizim dinimize kimse terörü yakıştırma hakkına sahip değildir” dedi. 

4 provokatör gözaltında

Erdoğan’ın konuşmasını provoke etme girişiminde bulunan 4 YPG’li gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı eylemi, “3-5 salon teröristi huzurumuzu kaçırmasın” sözleriyle değerlendirdi. 

Filistin lideri Abbas ile ‘çözüm’ zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmeleri kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmede Filistin’de yaşanan gelişmeler ile Kudüs ve Mescid-i Aksa’da son dönemde ortaya çıkan gerilimler ele alındı. Erdoğan Alibaba internet sitesinin kurucusu ve başkanı Jack Ma ile bir araya geldi.Türkiye’deki yatırım fırsatları hakkında da Ma ile sohbet etti. 

Link: https://www.aksam.com.tr/siyaset/cumhurbaskanindan-trumpa-dokuz-mesaj/haber-662426

Özet
:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta 50 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiği ABD Başkanı Trump’a Türkiye’nin bölgesel ve dış politikadaki hassasiyetlerine yönelik çok net mesajlar verdi...
Resim
www.yavuzatalay.com

www.yavuzatalay.net

Email

email@yavuzatalay.com

X